Aatu Komsi
aatukomsi.fi

Mikä on Marvel Unlimited – ja mikä on tämä blogi?

Voisin tietysti aloittaa blogin poliittisista kysymyksistä, journalismikritiikistä, tietotekniikasta, järjestötyöstä tai graafisesta suunnittelusta, mitkä ovat kaikki sydäntäni lähellä. Mutta päätin valita kuitenkin jotakin kevyempää ja yhtä lailla sydämeeni kuuluvaa: Marvel-sarjakuvia olen lukenut jo 25 vuoden ajan, niiden parissa kasvanut ja niiden parissa elänyt aikuisuuttani.

Tervetuloa Marvel All Day -nimetyn blogini pariin. Käsittelen blogissani Marvel-sarjakuvia jakaen niihin sekä lukusuosituksia että kritiikkiä. Blogini tarkoitus on ennen kaikkea nostaa aliarvostetusta supersankarisarjakuvagenrestä esille aidosti puhuttelevia, jännittäviä ja laadukkaita tarinoita, joita suosittelen teitä kaikkia lukemaan. Toisaalta samalla aion myös hyödyntää tilaisuuden jakaa analyyttisempaa kritiikkiä: ottaa genren vakiintuneet keinot ja kliseet tosissani ja ruoskia tarinoita, joissa väkivallalla mässäillään perusteettomasti, huumori on halpaa tai naiskuva alentuva.

 

Ennen varsinaista asiaa aloitetaanpa lähtökohdista:

Kuvankaappaus Marvel Unlimitedin Android-appin etusivulta.

Kuvankaappaus Marvel Unlimitedin Android-appin etusivulta.

Tämä ei ole millään tavalla maksettu mainos vaan vilpitön suositus kaikille muillekin kaltaisilleni Marvel-fiileille: Marvel Comics tarjoaa mielestäni aivan mahtaa palvelua nimeltä Marvel Unlimited  linkki avautuu uuteen ikkunaan , jonka kautta on mahdollisuus lukea yli 17 000 Marvel-lehteä digitaalisesti nettiselaimella tai erillisellä kännykkäsovelluksella. Kaikki uudet Marvel-julkaisut julkaistaan säännöllisesti myös Marvel Unlimitedissa (joskin muutaman kuukauden viiveellä). Nykyään järjestelmästä puuttuu lähinnä joitakin vanhoja numeroista vuosikymmenien takaa, mutta niitäkin lisätään koko ajan.

Ohjelman Android-sovellus on sekin varsin näppärä. Koska oman Galaxy S4 -puhelimeni näytön tarkkuus on jopa 441 dpi, pystyn kohtuullisen vaivattomasti lukemaan 5-tuumaisen kännykän ruudulta lehtiä, joiden alkuperäinen julkaisukoko lienee ollut noin 4 kertaa suurempi. Toki lehtiä voi halutessaan lukea isompana myös tietokoneen ruudulta. Mutta minulle palvelun käytettävyys nimenomaan kännykällä missä tahansa bussissa, junassa tai odotustilassa on ollut erityisen arvokasta. Itse asiassa lehden lukeminen pieneltä kännykän näytöltä tabletin sijaan on minusta jopa miellyttävämpää – en haluaisi, että bussissa kaikki ihmiset huomaisivat olkani yli, mitä oikein kännykälläni teen.

Käyttöliittymässä ja erityisesti lehtien hakutoiminnoissa olisi jonkin verran kehittämisen varaa, mutta onneksi suurimmat ja tärkeimmät comic eventit (eli laajat crossover-tarinakokonaisuudet) on haettavissa eventin nimen mukaan, ja listauksessa samaan eventiin kuuluvat lehdet on jo valmiiksi järjestetty asianmukaiseen lukujärjestykseen. Se, että jokin tarina saattaa jakautua viiden tai vielä useammankin eri julkaisusarjan sivuille (esim. Spider-Verse, Fear Itself, AvsX, Annihilation Conquest, Infinity, Civil War…) ei useimmissa tapauksissa vaadi lukijalta erityistä lisävaivaa. Valitettavasti aivan kaikkia eventejä tämä ei koske, esim. paraikaa käynnissä olevaa Black Vortexia tai Avengers/New Avengers -sarjojen pitkää Incursions-tarinakokonaisuutta, josta kirjoitan tarkemmin tulevassa ensimmäisessä arvostelussani.

Palvelun hinta on vain 9,99 $/kk (n. 9,30 €) tai 69 $/v (n. 64 €). Minun käyttömäärääni suhteutettuna summa on mitättömän halpa. Tiedän kyllä netistä useita paikkoja, joista vastaavat aineistot saa waretettua omalle koneelleen ilmaiseksikin. Minulle Marvel Unlimited -palvelun hinta on kuitenkin niin halpa ja käyttö niin vaivatonta, että en pysty keksimään mitään syytä, miksi lähtisin moiseen. Vuositilauksena palvelun hinnaksi tulee alle 5,50 €/kk. Maksan ilomielin moisen summan siitä, että minun ei tarvitse lähteä tekemään salapoliisintyötä ja latailemaan lehtiä erikseen muualta – warettamisen itsensä laittomuudesta puhumattakaan. Lisäksi warettamalla en luultavasti hyötyisi näistä muista eduista kuten arkiston laajuudesta, tietojen tallentumisesta pilveen sekä käytettävyydestä kännykällä (ainakaan ilman taas uutta lisävaivaa).

Onkin suuri sääli, että DC Comicsilla ei vastaavaa palvelua ole olemassa. Heiltäkin voi ostaa yksittäisiä digitaalisia lehtiä ja tilata vuosikertoja  linkki avautuu uuteen ikkunaan , mutta mitään yleistä tilausta, joka kattaisi kaikki lehdet ja sekä uudet että vanhat, ei ole saatavilla. (Tosin DC on aina ollut mielestäni sisällöltään huomattavasti kehnompi kuin Marvel, joten suru ei ole ylivoimainen.)

Kuitenkin muutama varoituksen sana:

 1. Marvel Unlimitediin lisätään numerot vasta 6 kk viiveellä. Jos haluat lukea lehdet ajallaan, juuri silloin kun ne ilmestyvät USA:ssa, joudut ostamaan ne erikseen kappalehintaan. Itse en ole kokenut tätä todelliseksi haitaksi, vaan voin hyvin elää 6 kk jälkijunassa. Välillä tosin Marvelin mainoskirjeet uusia julkaisuja puffatessaan spoilaavat ikävästi esimerkiksi julistaessaan, että ”Kuka on uusi X” tai ”Alkuperäinen Y on palannut”. Tätä ei onneksi tule vastaan paljon.
 2. Palvelu ja sen sarjakuvat ovat vain englanniksi, siihen ei ole julkaistu eikä saatavilla suomenkielisiä käännöksiä. Tämä seikka lienee ollut teille kaikille selvä, mutta todettakoon se erikseen ääneen, koska tämän blogin lukijat eivät välttämättä ole vielä hirveän vanhoja. Siksi myöskään vanhempien ei välttämättä kannata tilata palvelua joululahjaksi vielä 12-vuotiaille lapsilleen. (Olisi kyllä hienoa, jos Suomessa Egmont Kustannus pystyisi alkamaan julkaista palvelua suomenkielisenä – mutta en tiedä, antaako palvelun hinnoittelu siihen mahdollisuuksia.)
 3. Ainakin Androidin kännykkäappi lataa sivut tarkkuudella, joka on jo valmiiksi sovitettu kännykän näytön resoluutioon. Tämä tarkoittaa sitä, että minun 1920 x 1080 pikselin puhelimeni lataa sivut täydellä resoluutiolla, mutta jos käytössäsi on esimerkiksi 800 x 600 pikselin kännykkä tai tabletti (tai 480 x 800 pikselin kännykkä kuten vanha Galaxy S2:ni), teksti ja kuvien yksityiskohdat voivat olla välillä hyvinkin epätarkkoja. Zoomaaminen ei tällöin auta, koska kuvia ei ole ladattukaan puhelimeen täydellä tarkkuudella. Kannattaa siis testata ohjelmaa omassa laitteessa ennen palvelun tilaamista. (Näin siis muistan aiemmasta – enhän voi olla varma, etteikö asiaa tai minimiresoluutiota olisi versiopäivityksessä muutettu.)
 4. On vähän epäselvää, mitä maksukortteja järjestelmä hyväksyy maksutavoiksi. Visa- ja Master Card -luottokortit käyvät kylläkin, mutta aiemmin olen maksanut tilausta Visa Electronilla, ja se ei enää näytä toimivan. Syy voi tosin olla myös pankissani: säästöpankkien maksuverkon ehdot ovat turvallisuussyistä tietääkseni tiukemmat kuin esim. Nordean korteilla. Myöskään esimerkiksi PayPalin käyttö maksutapana ei ole mahdollinen.

Tässä olivat sitten lähinnä palvelun teknistä puolta koskevat huomiot. Seuraavissa kirjoituksissani päästään varsinaiseen sisältöön.

Omien kirjoitusteni pelisäännöt tulevat tässä:

 1. Juttuja seurataan Marvel Unlimitedin julkaisutahdissa eli 6 kk todellista julkaisuaikaa jäljessä. Et siis voi spoilaantua jutuista, joita ei ole vielä Marvel Unlimitedissä julkaistu.
 2. Joka kirjoituksen alussa on tarkempi erittely siitä, mitä lehtiä ja numeroita juttu koskee ja mihin numeroihin asti on spoilaantumisriski. Jos kyse on isoista tarinakokonaisuuksista, yritän antaa mukaan myös vinkkejä ennakko- tai jatkolukemisiksi.
 3. Spoileriraja ei ole ehdoton, mutta yritän noudattaa sellaista hyvää tapaa kuin monet elokuviensa fanipohjan tuntevat leffakriitikot. Yritän esimerkiksi kuvittaa postauksia havainnollisilla kuvankaappauksilla, mutta toivottavasti voitte luottaa harkintakykyyni pidemmän päälle siinä, onko lukunautinnollenne haitallista, jos paljastan, että myös tämä ja tämä tyyppi esiintyy tarinassa myöhemmin. (En silti tule olemaan niin ehdoton kuin esimerkiksi eräs kanssajonottajani Star Wars Episodi III:n ensi-illassa, joka ei halunnut edes nähdä ennalta elokuvan mainosjulistetta ja tietää, että elokuvassa Obi-Wan ja Anakin päätyvät taistelemaan vastakkain…)

Mitkä aiheet sitten minua kiinnostavat?

Jotta tämä postaus ei olisi ihan pelkästään tekninen, heitetään nyt loppuun mukaan pari mielipidettäkin. Viime aikoina minua ovat Marvel-sarjakuvissa ärsyttäneet etenkin seuraavat kaksi asiaa:

Guardians of the Galaxyn hahmojen änkeminen vieraileviksi tähdiksi joka h-e-l-v-e-t-i-n crossoveriin. Oikeasti: vaikka hahmot ja tarinat ovatkin olleet hyviä (leffa ei), se sinnikkyys, millä Marvel yrittää pakottaa muiden Marvel-lehtien lukijat väkisin tutustumaan näihin hahmoihin ja kiinnostumaan niistä, on jo säälittävää. Vielä viime vuosikymmenellä näillä hahmoilla oli selkeästi aivan omat – mutta tosi laadukkaat – tarinansa.

Toisaalta olen samalla huojentunut siitä, että Marvel on vastapainoksi edes vähän karsinut upouusien epäkiinnostavien hahmojensa änkemistä crossovereihin. Viime vuosikymmenellä etenkin Secret Invasion ja Dark Reign -eventtien aikaan Marvel tavallaan pakotti lukijansa seuraamaan myös näitä muita uusia ja irrelevantteja lehtiä. DC teki crossover-sarjojensa 52 ja Countdown yhteydessä samaa hieman aiemmin. Idealistinen tulkinta olisi, että tarkoitus on ollut vain ohjata lukijan huomiota kokonaisuuteen ja hyviin tarinoihin yksittäisten hahmojen seuraamisen sijaan, mutta se tehtiin niin huonosti ja väkisin, että vitutti.

(Paljonko sitten vitutti? Suunnilleen yhtä paljon kuin niinä kertoina, joina Frank Tieri (TJEU Wolverine #164  linkki avautuu uuteen ikkunaan ) tai Kurt Busiek yrittävät tarinaa kirjoittaessaan epätoivoisesti samalla todistaa lukijalle olevansa maailman suurimpia Marvel-faneja ja änkevät Wolverine- tai Kostajat-tarinansa sivuhahmoiksi B-tason vihulaisia jostakin Hämähäkkimiehen tai Ihmenelosten sivuilta. Kiitos vaan. Nyt niistä tuli C-tason vihulaisia. Perkele.)

– Toivoisin, että Marvelin toimitustyö johdonmukaisuuksissa sarjojen välillä olisi huolellisempaa. Esimerkiksi Kapteeni Amerikka ja Rautamies ovat esiintyneet niin runsaasti sekä Kostajien useissa omissa lehdissä (Avengers, New Avengers, Uncanny Avengers ja Avengers World), heidän omissaan että mm. Original Sin -eventissä, että nämä heidän esiintymisensä eivät sitten millään voi enää synkata keskenään. Yhtään spoilaamatta on todettava, että etenkin Original Sinin osalta Kapun ja Rautamiehen ei olisi millään pitänyt pystyä ehtimään hommiin mukaan. Myös Uncanny Avengersin tapahtumat huomioon ottaen on koomista kuvitella, että Kapteeni Amerikka olisi ehtinyt mennä myös johtamaan vähän pienemmän mittakaavan juttuja Avengers Worldissa. Onko sitten pakko tehdä useita eri Avengers-lehtiä, jos kirjoittajilla ei pokkaa kirjoittaa Kostajat-tarinoita ilman Kapua ja Rautamiestä?

Rautamiehen osalta asia oiotaan pitkälti sillä, että hän ei ole aina itse haarniskansa sisällä vaan ohjaa sitä etäältä galaksien päästä. Reed Richards tokaiseekin välissä: ”Tony is world’s greatest multitasker.” No, öh.

Keskustelu

Jutun kommentointiaika on päättynyt

Lue kommentteja (2)

 1. ” (Tosin DC on aina ollut mielestäni sisällöltään huomattavasti kehnompi kuin Marvel, joten suru ei ole ylivoimainen.)”

  En nyt sanoisi näin. Kummallakin hyvät ja huonot puolensa.

  Juha Soininen,
  9.1.2017 15:02
  1. Jokaisella on omat mielipiteensä. Itsekkin pidän DC:tä huonompana (pidän ainoastaan Batmanista, Jokerista ja Harley Quinnista.

   Marvelmutsi,
   15.10.2018 12:19